
RECEPTES D’APROFITAMENT | Trinxat de la Cerdanya amb bolets i ou
Plat tradicional del Pirineu català que combina col, patata i bolets amb un ou o tofu. Nutritiu, reconfortant i fàcil de preparar, perfecte per gaudir dels sabors de sempre amb un toc actual.

Temps de preparació
40 minuts
Racions
4 persones
Quantitat ingredients
8
El trinxat de la Cerdanya és un plat tradicional del Pirineu català, especialment popular a la Cerdanya i l’Alt Urgell. Aquesta recepta d’hivern neix com un plat senzill, elaborat amb col, patata i cansalada, pensat per escalfar el cos i aprofitar els productes de temporada. El seu nom prové de l’acte de “trinxar” els aliments cuits abans de saltar-los a la paella, donant lloc a una massa daurada, cruixent i reconfortant.
A Blok – Cuina de barri en fem una versió saludable i actualitzada: col i patata, combinades amb bolets i un ou a la planxa o tofu marinat, perquè tothom pugui gaudir-ne segons les seves preferències alimentàries. És un plat nutritiu, saborós i fàcil de preparar, perfecte per recuperar els sabors de sempre amb una mirada actual.
El trinxat és també una recepta d’aprofitament ideal. Pots donar nova vida a verdures cuites que hagin sobrat d’altres àpats, com espinacs, carbassó, pastanaga o bròquil, barrejant-les amb patata. A l’estiu, prova una versió amb escalivada i patata per a un resultat sorprenent. I a la tardor, afegeix-hi carabassa i ceba caramel·litzada per aconseguir un gust dolç, aromàtic i reconfortant.


Ingredients
- 1 col petita (d’hivern o rissada)
- 4 patates mitjanes
- 300 g de bolets variats
- 2 grans d’all
- Julivert fresc picat
- 4 ous
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
Preparació
- Bullir les verdures: Pela i talla les patates a daus. Renta i talla la col a tires fines. Bull-ho tot junt amb una mica de sal durant uns 20 minuts, fins que estigui ben tendre. Escorre i reserva.
- Trinxar: Afegeix un bon raig d’oli d’oliva a una paella i incorpora la col i la patata escorregudes. Aplana-ho tot amb una cullera o espàtula i deixa que agafi color. Dona-li la volta com si fos una truita trencada, perquè es dauri de manera irregular. Així aconseguiràs un trinxat amb textura i sabor.
- Saltejar els bolets: En una altra paella, salteja els bolets amb oli, all picat i julivert fresc, a foc mitjà-alt, fins que quedin daurats i ben aromàtics. Salpebra al gust.
- Fer els ous a la planxa: En una paella antiadherent amb unes gotes d’oli, cuina els ous a la planxa fins que la clara estigui quallada i el rovell encara una mica líquid (o al teu gust).
- Servir: Emplata una ració de trinxat, afegeix per sobre els bolets saltejats i corona-ho amb un ou a la planxa.
Variacions:
- Pots fer-ho amb tofu a la planxa en lloc d’ou, per una versió 100% vegetal.
- Afegeix-hi espinacs, porro, ceba caramel·litzada o altres verdures que tinguis a punt de fer malbé.
