
RECEPTES D’APROFITAMENT | Samfaina clàssica (i com aprofitar-la després)
La samfaina clàssica és un plat mediterrani d’estiu, amb albergínia, carbassó, pebrot, ceba i tomàquet cuinats a foc lent. Saludable, saborosa i versàtil, perfecta sola, sobre torrades, dins d’una truita o com a farcit de quiche, i ideal per aprofitar verdures de temporada.

Temps de preparació
40-45 minuts
Racions
4 persones
Quantitat ingredients
9
La samfaina és un plat molt arrelat a la cuina catalana i mediterrània. Es tracta d’una recepta senzilla i casolana que consisteix a cuinar a foc lent verdures d’estiu com l’albergínia, el carbassó, el pebrot, la ceba i el tomàquet. A cada casa es prepara amb un toc propi, però sempre parteix d’una mateixa essència: cuinar amb el que hi ha a mà, de manera lenta i amb molt amor.
És una recepta 100% de temporada i d’aprofitament, ideal per aprofitar les verdures fresques de l’estiu. Pots preparar-ne una bona quantitat i utilitzar-la com a base de múltiples plats: damunt d’una torrada amb un ou a la planxa, dins d’una truita, perfecta per aprofitar restes, o com a farcit d’una quiche, un altre clàssic de la cuina d’aprofitament.
A més, la samfaina es pot congelar en porcions, una opció pràctica per tenir sempre a mà un plat casolà, saludable i llest per gaudir quan no tens temps o ganes de cuinar.
Cuina’n de més i dona-li noves vides: truita avui, quiche demà, entrepà passat demà. En la cuina real, res es llença.


Ingredients
- 1 albergínia
- 1 carbassó
- 1 pebrot vermell
- 1 pebrot verd
- 1 ceba gran
- 2–3 tomàquets madurs o 200 ml de tomàquet triturat
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
- Herbes al gust (llorer, orenga, farigola…)
Preparació
- Renta i talla totes les verdures a daus petits o tires, segons prefereixis.
- En una paella gran o cassola, afegeix una mica d’oli i sofregiu la ceba fins que estigui tendra i transparent.
- Afegeix els pebrots, després el carbassó i finalment l’albergínia. Deixa coure uns 15–20 minuts a foc mitjà, remenant de tant en tant.
- Incorpora el tomàquet ratllat o triturat, les herbes, sal i pebre. Cuina-ho tot a foc baix durant uns 20 minuts més, fins que quedi ben melós i integrat.
- Rectifica de sal i deixa reposar uns minuts abans de servir.
