Samfaina clàssica
27/8/2025

RECEPTES D’APROFITAMENT | Samfaina clàssica (i com aprofitar-la després)

La samfaina clàssica és un plat mediterrani d’estiu, amb albergínia, carbassó, pebrot, ceba i tomàquet cuinats a foc lent. Saludable, saborosa i versàtil, perfecta sola, sobre torrades, dins d’una truita o com a farcit de quiche, i ideal per aprofitar verdures de temporada.

gaspatxo
CUINA D'APROFITAMENT | Samfaina clàssica

Temps de preparació

40-45 minuts

Racions

4 persones

Quantitat ingredients

9

La samfaina és un plat molt arrelat a la cuina catalana i mediterrània. Es tracta d’una recepta senzilla i casolana que consisteix a cuinar a foc lent verdures d’estiu com l’albergínia, el carbassó, el pebrot, la ceba i el tomàquet. A cada casa es prepara amb un toc propi, però sempre parteix d’una mateixa essència: cuinar amb el que hi ha a mà, de manera lenta i amb molt amor.

És una recepta 100% de temporada i d’aprofitament, ideal per aprofitar les verdures fresques de l’estiu. Pots preparar-ne una bona quantitat i utilitzar-la com a base de múltiples plats: damunt d’una torrada amb un ou a la planxa, dins d’una truita, perfecta per aprofitar restes, o com a farcit d’una quiche, un altre clàssic de la cuina d’aprofitament.

A més, la samfaina es pot congelar en porcions, una opció pràctica per tenir sempre a mà un plat casolà, saludable i llest per gaudir quan no tens temps o ganes de cuinar.

Cuina’n de més i dona-li noves vides: truita avui, quiche demà, entrepà passat demà. En la cuina real, res es llença.

trinxat
trinxat
CUINA D'APROFITAMENT | Samfaina clàssica

Ingredients

  • 1 albergínia
  • 1 carbassó
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd
  • 1 ceba gran
  • 2–3 tomàquets madurs o 200 ml de tomàquet triturat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
  • Herbes al gust (llorer, orenga, farigola…)

Preparació

  1. Renta i talla totes les verdures a daus petits o tires, segons prefereixis.
  2. En una paella gran o cassola, afegeix una mica d’oli i sofregiu la ceba fins que estigui tendra i transparent.
  3. Afegeix els pebrots, després el carbassó i finalment l’albergínia. Deixa coure uns 15–20 minuts a foc mitjà, remenant de tant en tant.
  4. Incorpora el tomàquet ratllat o triturat, les herbes, sal i pebre. Cuina-ho tot a foc baix durant uns 20 minuts més, fins que quedi ben melós i integrat.
  5. Rectifica de sal i deixa reposar uns minuts abans de servir.
trinxat
CUINA D'APROFITAMENT | Samfaina clàssica

Presentació

Serveix la samfaina clàssica calenta o a temperatura ambient, amb els colors vius de les verdures visibles i la textura melosa que la fa irresistible. Pots acompanyar-la sobre una torrada amb ou a la planxa, dins d’una truita o com a farcit d’una quiche, per aprofitar-la en múltiples plats.