
RECEPTES D’APROFITAMENT | Coca de recapte d’escalivada amb tomàquet sec i nous
La coca de recapte amb escalivada, tomàquet sec i nous és un clàssic de la cuina catalana: base de massa fina amb verdures d’estiu rostides i un toc cruixent de nous. Saborosa, versàtil i perfecta per menjar freda o tèbia, ideal per aprofitar les verdures disponibles.

Temps de preparació
1 h 30 minuts
Racions
4 persones
Quantitat ingredients
Massa: 5 | Cobertura: 7
La coca de recapte és un dels grans clàssics de la cuina catalana tradicional, molt arrelada a les comarques de Lleida. Consisteix en una base de massa de pa o coca salada coberta amb verdures escalivades (com pebrot i albergínia) i, traducionalment, sardina, arengada o botifarra. Es tracta d’una recepta senzilla, saborosa i molt versàtil, perfecta per menjar freda o tèbia i també per emportar-se fora de casa.
A més, és una recepta de temporada i d’aprofitament, ja que fa servir les hortalisses típiques de l’estiu, especialment el pebrot i el tomàquet, i es pot adaptar fàcilment segons el que tens disponible a la nevera. Neix de la tradició de cuinar amb el que hi ha a casa, fet que la converteix en una proposta ideal per reduir el malbaratament alimentari.
Si tens verdures escalivades d’un altre dia, un tros de carbassó al fons de la nevera o una ceba ja tallada, aixafa-les sobre la massa i ja tens una nova coca! Pots afegir-hi formatge, tofu marinat, sardina, tonyina o ous durs ratllats. Qualsevol combinació pot funcionar si mantens l’equilibri de sabors.
No llencis res! Les coques salades són com un llenç en blanc on experimentar, aprofitar i gaudir dels ingredients que ja tens a casa.


Ingredients
Per a la massa: (per a 2 coques individuals o 1 de gran)
- 250 g de farina (blanca o parcialment integral)
- 125 ml d’aigua tèbia
- 25 ml d’oli d’oliva verge extra
- 10 g de llevat fresc o 5 g de llevat sec
- ½ culleradeta de sal
- Sal i pebre al gust
Per a la cobertura:
- 1 albergínia mitjana
- 1 pebrot vermell gran
- 1 ceba gran
- 4–5 tomàquets secs hidratats i trossejats
- Un grapat de nous trossejades
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
Preparació
- Escalivar les verdures: Preescalfa el forn a 200 °C. Renta l’albergínia, el pebrot i la ceba, i posa’ls sencers al forn durant uns 40 minuts, girant-los a mitja cocció. Quan estiguin tendres i amb la pell torrada, deixa’ls refredar, pela’ls i talla’ls a tires.
- Preparar la massa: En un bol gran, barreja la farina amb el llevat desfet en aigua tèbia, l’oli i la sal. Amasa fins que quedi una massa suau i elàstica (uns 10 minuts). Deixa-la reposar tapada durant 1 hora o fins que dobli el volum.
- Formar la coca: Estira la massa damunt d’un paper de forn, formant una base prima (d’uns 5 mm). Posa-hi per sobre les verdures escalivades, els tomàquets secs tallats petits i les nous esmicolades. Amaniu amb un bon raig d’oli d’oliva i una mica de pebre negre.
- Enfornar: Cou la coca a 200 °C durant 20–25 minuts, fins que la massa estigui daurada i cruixent a les vores.
